Šta je reverzna osmoza?

Reverzna osmoza je proces u kome se većina kontaminenata uklanja iz vode tako što se voda pod pritiskom propušta kroz polupropusnu membranu. Ovaj proces omogućava dobijanje čiste vode tako što se zadržavaju čestice soli, bakterije, virusi i drugi zagađivači, dok čista voda prolazi kroz membranu.

Kako funkcioniše reverzna osmoza?

Sistem reverzne osmoze koristi pumpu visokog pritiska kako bi povećao pritisak na strani sa solima i primorao vodu da pređe kroz membranu, ostavljajući iza sebe gotovo sve rastvorene soli (95-99%). Osnovni proces uključuje ulazak sirove vode u sistem, gde se pod pritiskom propušta kroz membranu, rezultirajući u dva toka vode: permeat (čista voda) i koncentrat (voda sa zadržanim kontaminantima).

Tipovi filtera u sistemima reverzne osmoze

Šta je sedimentni filter i kako funkcioniše?

Sedimentni filteri su prva linija odbrane u sistemima reverzne osmoze. Oni uklanjaju čestice kao što su prljavština, pesak i rđa, koje mogu oštetiti membrane ako se ne uklone pre dalje obrade. Filteri su obično napravljeni od vlakana ili materijala koji mogu zadržati čestice veće od određene veličine, obično između 5 do 20 mikrona.

Šta je ugljeni filter (Karbon filter) i kako funkcioniše?

Ugljeni filteri koriste aktivni ugljen koji efikasno adsorbuje organske molekule i hlor iz vode. Ovo je važno jer hlor i određene organske supstance mogu oštetiti RO membrane. Ugljeni filteri takođe poboljšavaju ukus i miris vode uklanjajući hemijske kontaminante.

Šta je DI Filter (Deionizacijski filter) i kako funkcioniše?

Deionizacijski filteri (DI filteri) koriste se za uklanjanje gotovo svih jona iz vode, uključujući minerale i soli, što rezultira visoko čistom vodom. DI filteri koriste smole koje razmenjuju jone - hvataju neželjene jone iz vode i zamjenjuju ih jodima koji su prihvatljivi (obično vodonik i hidroksid). Ovo je posebno korisno u aplikacijama koje zahtevaju vrlo čistu vodu, kao što su laboratorije i elektronika.

Šta je membrana i kako funkcioniše?

Membrana u sistemima reverzne osmoze je ključni element koji omogućava filtriranje na mikronskom nivou. Membrane su polupropusne, što znači da dozvoljavaju prolaz molekulama vode, dok većina soli, bakterija i drugih kontaminenata ne može proći. Membrane zahtevaju redovno održavanje i zamenu kako bi sistem efikasno funkcionisao, a njihova efikasnost u uklanjanju kontaminenata čini osnovu efikasnosti celokupnog sistema reverzne osmoze.

Sistemi za reverznu osmozu - RO Sistemi za pranje solarnih panela i staklenih povrsina

Ko koristi sisteme reverzne osmoze i koje su prednosti njihove upotrebe?

Reverzna osmoza i Korisnici

Reverzne osmoza nalazi široku primenu u mnogim sektorima zahvaljujući svojoj sposobnosti da proizvedu izuzetno čistu vodu. Među glavnim korisnicima su:

 • Industrijski sektor: Fabrike koje zahtevaju čistu vodu za svoje procese, kao što su prehrambena i farmaceutska industrija.
 • Medicinski i laboratorijski sektor: Bolnice i laboratorije koriste ultračistu vodu za pripremu rastvora, pranje i sterilizaciju opreme.
 • Automobilska i elektronska industrija: Koristi se za procese u kojima je potrebna visoka čistoća vode da ne bi došlo do oštećenja delova i komponenti.
 • Građevinarstvo i održavanje: Korišćenje u pranju fasada, staklenih površina i solarnih panela kako bi se izbeglo ostavljanje tragova i osiguralo efikasno čišćenje.

Prednosti korišćenja reverzne osmoze umesto obične vode

 • Povećana efikasnost čišćenja: Voda koja je prošla kroz proces reverzne osmoze i deionizaciju ne sadrži minerale i soli koje mogu ostaviti tragove na površinama. Ovo je posebno važno prilikom čišćenja staklenih površina, solarnih panela i osetljivih materijala.
 • Prevencija naslaga i korozije: Čista voda ne uzrokuje koroziju ili naslage koje mogu nastati zbog minerala u običnoj vodi, što je ključno za održavanje mašina i opreme.
 • Zaštita i produženje veka opreme: Upotreba deionizovane vode smanjuje potrebu za čestim održavanjem i zamena delova, što rezultira nižim troškovima i dužim radnim vekom opreme.
 • Zdravstvene i ekološke prednosti: Eliminisanje kontaminenata kao što su teški metali, hlor i drugi štetni elementi čini vodu sigurnijom za upotrebu, kako u industrijskim tako i u domaćim uslovima.

Reverzne osmoza: Prednosti

 1. Efikasno uklanjanje zagađivača: Može ukloniti do 99% svih rastvorenih soli, kao i organske i anorganske materije.
 2. Poboljšanje ukusa i mirisa vode: Uklanjanjem kontaminenata, voda postaje čistija i prijatnija za piće.
 3. Široka primena: Koristi se u domaćinstvima, industriji, farmaciji, i za pripremu vode za tehničke procese.

Reverzna osmoza: Nedostaci

 1. Potrošnja energije: Zahteva pritisak koji se postiže upotrebom električnih pumpi, što povećava potrošnju energije.
 2. Održavanje: Membrane treba redovno čistiti i eventualno zameniti, što može biti skupo.
 3. Proizvodnja otpadne vode: Deo vode se odbacuje kao koncentrat, što može predstavljati izazov za upravljanje otpadnim vodama.

Naši proizvodi

Na našoj stranici možete naći sisteme reverzne osmoze sa jednom ili dve membrane, kao i modele sa dva ili tri predfiltera, što omogućava veću fleksibilnost i efikasnost u zavisnosti od Vaših potreba. Naši proizvodi dolaze od renomiranih proizvođača kao što su Idromatic i QLEEN, garantujući visok kvalitet i pouzdanost.

QLEEN Purastart Mini – Filter za pranje solarnih panela i prozora – (12.5L, demineralizovana i 100% čista voda)

55.490,00 RSD

QLEEN Purastart Mini za povremeno čišćenje manjih do srednjih površina pomoću čiste vode. Ovaj mali, ali potpun set idealan je za početnike u pripremi čiste vode za profesionalno čišćenje stakla i fasada. Set uključuje filter bocu sa mešanim posteljnim smolama za proizvodnju održive ČISTE VODE. Sa QLEEN PURASTART Mini setom koristite siguran i ekonomičan način čišćenja manjih do srednjih visina, bez potrebe za korišćenjem lestava ili platformi. Čistite od sada snagom čiste vode!

Info: Svi QLEEN sistemi koriste tehnologiju pripreme vode PURAQLEEN, koja potpuno demineralizuje običnu vodovodnu vodu i pretvara je u kalcijumom oslobođenu, moćnu čistu vodu. Prednosti čišćenja čistom vodom uključuju brzo i temeljno čišćenje, jer se odmah povezuje sa česticama prljavštine na površini koja se čisti i brzo otiče. Očišćene površine se same suše, ostavljajući ih bez fleka i tragova, što je ekološki bezbedno.

Filter za pranje solarnih panela i prozora – QLEEN Purastart Maxi (25L, demineralizovana i 100% čista voda)

75.490,00 RSD

QLEEN Purastart Maxi je svestran opremljen sa 25L rezervoarom, namenjen za čišćenje većih površina koje zahtevaju intenzivnije čišćenje. Ova mobilna osmoza jedinica sa sistemom mešanih posteljnih smola pruža idealno rešenje za profesionalno čišćenje, kada su potrebni radovi sa čistom vodom. Jednostavno se povezuje sa kućnim vodovodnim sistemom i odmah je spremna za upotrebu.

Kao veći brat popularnog QLEEN Purastart Mini seta, QLEEN Purastart Maxi nudi sve prednosti Mini seta, ali sa povećanim kapacitetom i performansama koje su neophodne za profesionalnu upotrebu na većim površinama. Uključuje isti visokokvalitetni filter sa mešanim posteljnim smolama koji proizvodi održivu čistu vodu, ali sa dodatkom većeg kapaciteta za duže i zahtevnije zadatke čišćenja.

Info:

Svi QLEEN sistemi koriste tehnologiju pripreme vode PURAQLEEN, koja potpuno demineralizuje običnu vodovodnu vodu i pretvara je u kalcijumom oslobođenu, moćnu čistu vodu. Prednosti čišćenja čistom vodom uključuju brzo i temeljno čišćenje, jer se odmah povezuje sa česticama prljavštine na površini koja se čisti i brzo otiče. Očišćene površine se same suše, ostavljajući ih bez fleka i tragova, što je ekološki bezbedno.

QLEEN Purastart Maxi je savršen za profesionalce koji zahtevaju više od svoje opreme za čišćenje, nudeći superiorne performanse za efikasno čišćenje velikih površina. Bez obzira da li se radi o velikim staklenim fasadama, prozorima ili solarnim panelima, QLEEN Purastart Maxi osigurava da svaki zadatak bude obavljen profesionalno i bez muke.

Sistem za filtraciju vode za pranje solarnih panela – QLEEN Purastart Basis (25L, 25m, demineralizovana i 100% čista voda)

159.700,00 RSD

QLEEN Purastart Basis je osmišljena za proizvodnju čiste vode za povremenu upotrebu, optimalno prilagođena za čišćenje malih do srednjih površina. Ova stanica dolazi sa PURAQLEEN filter bocom od 25 litara sa mešanim posteljnim smolama, smeštena na praktičnom, stabilnom i modernom plastičnom trolejbusu sa velikim točkovima, omogućavajući lako i štedljivo premeštanje na bilo koje radno mesto. Ugrađeni TDS (Total Dissolved Solids) merač kontinuirano proverava električnu provodljivost vode, osiguravajući vrhunsku kvalitetu čišćenja sa vrednostima do približno 30 ppm.

Info:

Svi QLEEN sistemi koriste tehnologiju pripreme vode PURAQLEEN, koja potpuno demineralizuje običnu vodovodnu vodu i pretvara je u kalcijumom oslobođenu, moćnu čistu vodu. Prednosti korišćenja čiste vode za čišćenje uključuju brzo i temeljno čišćenje, jer se čista voda direktno vezuje za čestice prljavštine na površini koja se čisti i brzo se ispira. Očišćene površine se same suše, bez ostavljanja fleka ili tragova, što je potpuno ekološki bezbedno.

QLEEN PURASTART Basis je dizajnirana da pruži poboljšanu ergonomiju rada, što čišćenje čini ne samo efikasnijim već i udobnijim za operatere. Ovo je idealno rešenje za one koji traže mobilnu i efikasnu opremu za čišćenje.

Mobilni filter sistem za pranje solarnih panela – QLEEN Purastart E za ROTAQLEEN četke (25L, 25m, 360Wh, 8h rada, demineralizovana voda, jaka pumpa 10 bar, daljinski upravljač)

369.827,00 RSD

QLEEN PURASTART E Basisstation sa baterijom je idealna za optimalno čišćenje manjih do srednjih površina čistom vodom. Pogodna je za mobilnu upotrebu i poboljšava ergonomiju rada. PURAQLEEN filter boca kapaciteta 25 litara sa mešanim posteljnim smolama montirana je na okretnom, stabilnom plastičnom trolejbusu sa velikim točkovima, što omogućava lako premeštanje na bilo koje radno mesto, smanjujući opterećenje za korisnika. Ugrađeni TDS merač kontinuirano proverava električnu provodljivost vode, osiguravajući čišćenje sa najboljim vrednostima (do oko 30 ppm). Ugrađena snažna pumpa obezbeđuje konstantan pritisak na četki i za usisavanje vode iz rezervoara ili bureta. QLEEN PURASTART E Basisstation ističe se integrisanom, moćnom Li-Ion baterijom kapaciteta 360 Wh, koja omogućava rad ROTAQLEEN Classic uređaja 8 sati ili ROTAQLEEN Vario 4 sata. Dodatno, upravljanje pumpom može se obavljati daljinski, sa udaljenosti do 50 metara.

QLEEN PURASTART E Basisstation isporučuje se uključujući bateriju, daljinski upravljač i punjač. Sadržaj paketa uključuje:

1 x QLEEN PURASTART E Basisstation
1 x PURAQLEEN filter boca od 25 l sa mešanim posteljnim smolama i ručkom za nošenje
1 x plastični trolejbus
1 x 25 m fleksibilni crevo sa prekidačem i držačem
1 x ugrađeni TDS merač
1 x daljinski upravljač
1 x Li-Ion baterija sa 360 Wh
1 x punjač

Idromatic Mobile RO 1×4040 – za pranje solarnih panela i prozora (18 bara, 300L/h, 1x membran, 3x filtera, 98% čista voda, 230V)

425.000,00 RSD

Idromatic Mobile RO 1×4040, inovativni sistem za obradu vode dizajniranom za profesionalnu upotrebu u solarne i prozorske čišćenje. Sa ovim naprednim uređajem, uživajte u besprekornom čišćenju zahvaljujući tehnologiji obrnute osmoze koja garantuje do 98% čistu vodu, idealnu za ostavljanje prozora i solarnih panela bez ijedne mrlje.

Karakteristike Proizvoda:

 • BW 4040 Membrana: Srce našeg sistema, efikasno uklanja nečistoće iz vode, osiguravajući proizvodnju od 4,5 do 5 litara čiste vode u minuti.
 • Trofazni Sistem Filtracije: Sastoji se od sedimentnog filtera koji uklanja čvrste čestice veće od 5 mikrona, aktivnog ugljenog filtera za uklanjanje hlora i spojeva koji utiču na ukus i miris vode, i napredne obrnute osmoze.
 • Digitalni TDS Metar: Pruža precizne informacije o kvalitetu vode u svakom trenutku.
 • Crevo od 25 metara: Omogućava lako rukovanje i pristup teško dostupnim mestima.
 • Manometar i Brojač Protoka: Omogućuju detaljno praćenje rada uređaja, osiguravajući optimalnu efikasnost i uštedu vode.

Sedimentni filter uklanja sve čvrste čestice veće od 5 mikrona iz vode. Ovaj filter treba zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Ugljeni blok može zadržati ograničenu količinu hlora. Mora se zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Zašto Odabrati Idromatic Mobile RO 1×4040?

 • Ekološki Čist Proizvod: Koristi snagu demineralizovane vode, smanjujući potrebu za hemikalijama.
 • Efikasnost i Ušteda: Smanjuje vreme i trud potreban za čišćenje, povećavajući produktivnost.
 • Univerzalna Primena: Idealno za profesionalce u oblasti čišćenja solarnih panela i prozora, garantuje izuzetne rezultate.

Idromatic Mobile RO 1×4040 predstavlja vrhunac tehnologije obrade vode, pružajući čistoću bez kompromisa. Opremite se alatom koji će unaprediti vaše poslovanje i postaviti nove standarde u industriji čišćenja.

 

Dokumentacija

Pregledaj Prospekt

Idromatic Mobile RO 12V 1×4021 – za pranje solarnih panela i prozora (8 bara, 150L/h, 1x membran, 3 filtera, 52 Ah GEL baterija – 5h, 98% čista voda, 20m)

431.760,00 RSD

Idromatic Mobile RO 12V 1×4021. inovativni sistem za prečišćavanje vode dizajniran za profesionalce koji traže mobilnost bez kompromisa na kvalitetu čišćenja. Opremljen snažnom 52Ah GEL baterijom, ovaj sistem nudi impresivnu autonomiju od do 5 sati rada, a sada sa poboljšanom specifikacijom – pruža kapacitet proizvodnje do 150 litara čiste vode na sat, uz pritisak od 8 bara, garantujući superiorne rezultate čišćenja.

Ključne Karakteristike:

20 Metara Creva: Prošireni domet uz pomoć dugog creva omogućava lako dostizanje i čišćenje većih površina bez potrebe za čestim premještanjem uređaja.
Visoki Pritisak od 8 Bara: Efikasno uklanja i najtvrdokornije nečistoće, omogućavajući brže i efikasnije čišćenje.
Kapacitet od 150 Litara Čiste Vode na Sat: Visokokvalitetna BW 4040 membrana za obrnutu osmozu u kombinaciji sa jednim filterom za sedimente i jednim aktivnim ugljenim filterom, osigurava proizvodnju do 150 litara izuzetno čiste vode na sat, čineći ovaj sistem idealnim za intenzivne i zahtevne aplikacije čišćenja.

Uz Idromatic Mobile RO 12V 1×4021, profesionalci mogu uživati u neuporedivoj mobilnosti i performansama, bez obzira na lokaciju. Sistem je dizajniran da zadovolji potrebe za visokokvalitetnim čišćenjem solarnih panela, prozora i drugih površina koje zahtevaju maksimalnu čistoću.

Sedimentni filter uklanja sve čvrste čestice veće od 5 mikrona iz vode. Ovaj filter treba zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Ugljeni blok može zadržati ograničenu količinu hlora. Mora se zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Zašto Odabrati Idromatic Mobile RO 12V 1×4021?

Neprekidni Rad i Mobilnost: Sa do 5 sati autonomije i snažnom baterijom, idealan je za profesionalce koji rade u različitim lokacijama.
Ekološka Efikasnost: Redukuje upotrebu hemikalija zahvaljujući upotrebi čiste vode, čime se poboljšava ekološki otisak vaših čišćenih projekata.
Visoka Produktivnost: Uz kapacitet od 150 litara na sat i pritisak od 8 bara, garantuje brzo i efikasno čišćenje, smanjujući vreme potrebno za završetak poslova.

Opremite se Idromatic Mobilero RO 12V i iskoristite prednosti vrhunske tehnologije prečišćavanja vode. Naš sistem je vaš ključ za poboljšanje efikasnosti, produktivnosti, i kvaliteta čišćenja.

Dokumentacija

Pregledaj Prospekt

Idromatic Mobilero RO-DI 1×4040 – Reverzna Osmoza za pranje solarnih panela i prozora (18 bara, do 300L/h, 1x membran, 4x filtera, 100% čista voda, 230V)

449.000,00 RSD

Predstavljamo Idromatic Mobilero RO-DI 1×4040, revolucionarni sistem za demineralizaciju vode, sada unapređen sa dodatnim DI (Deionizacijskim) filterom za dostizanje apsolutne čistoće vode. Dizajniran za profesionalce u oblasti solarnog i prozorskog čišćenja, ovaj sistem nudi neuporedivu efikasnost, pretvarajući standardnu vodu u 100% čistu vodu, oslobađajući vas muka sa mrljama i tragovima nakon čišćenja.

Napredne Karakteristike:

 • BW 4040 Membrana + DI Filter: Ova kombinacija osigurava potpunu demineralizaciju, uklanjajući sve preostale jone iz vode nakon obrnute osmoze, što rezultira 100% čistom vodom.
 • Četverofazni Sistem Filtracije: Uključuje sedimentni filter, aktivni ugljeni filter, membranu za obrnutu osmozu i DI filter za deionizaciju, zajedno osiguravajući najviši nivo čistoće.
 • Digitalni TDS Metar: Obezbeđuje tačne informacije o nivou čistoće vode, omogućavajući vam da stalno pratite kvalitet.
 • Kompletna Oprema: Sa avvolgitubo uređajem i 25 metara dugim crevom, digitalnim manometrom, brojačem protoka i sve što je potrebno za efikasno i jednostavno rukovanje.

Sedimentni filter uklanja sve čvrste čestice veće od 5 mikrona iz vode. Ovaj filter treba zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Ugljeni blok može zadržati ograničenu količinu hlora. Mora se zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Zašto je Idromatic Mobilero RO-DI 1×4040 Pravi Izbor za Vas?

 • Bez Hemikalija: Iskoristite moć 100% čiste vode i zaboravite na upotrebu hemikalija u čišćenju.
 • Vrhunska Čistoća: Garantovano najčistiji rezultat, bez mrlja i tragova, čak i na najzahtevnijim površinama.
 • Višenamenska Primena: Idealno za profesionalno čišćenje solarnih panela, prozora, i svih površina koje zahtevaju najviši standard čistoće.

Uz Idromatic Mobilero RO-DI 1×4040 sa DI filterom, vaše poslovanje će se izdvojiti kvalitetom i efikasnošću. Kontaktirajte nas za više informacija i dozvolite da vam pomognemo da postignete savršenstvo u čišćenju.

Dokumentacija

Pregledaj Prospekt

Idromatic Mobile RO DI 12V 1×4021 – Reverzna Osmoza za pranje solarnih panela i prozora (8 bara, 150L/h, 1x membran, 4 filtera, 52 Ah GEL baterija – 5h, 100% čista voda, 20m)

459.840,00 RSD

Upoznajte Idromatic Mobile RO DI 12V 1×4021, najnoviji dodatak našoj liniji profesionalnih sistema za prečišćavanje vode, koji sada uključuje i DI (deionizacijski) filter za proizvodnju 100% čiste vode. Ovaj kompaktni, ali moćni sistem, dizajniran je da zadovolji najstrože standarde čistoće, čineći ga idealnim alatom za profesionalno čišćenje solarnih panela, prozora i drugih površina koje zahtevaju besprekornu čistoću.

Napredne Karakteristike:

 • Kompletan Sistem Filtracije: Uključuje visokoefikasnu 1×4021 membranu za obrnutu osmozu, sedimentni filter, aktivni ugljeni filter, i DI filter, zajedno pružajući neuporediv nivo čistoće vode.
 • Dodatni DI Filter: Omogućava finalnu obradu vode uklanjajući preostale minerale i jone, proizvodeći 100% demineralizovanu vodu koja je idealna za upotrebu u specijalizovanim čišćenjima.
 • Efikasnost i Mobilnost: Snažna 12V pumpa i 52Ah GEL baterija omogućavaju do 5 sati neprekidnog rada, dok 20 metara dugi crevo i sistem pritiska od 8 bara osiguravaju visoku efikasnost i lakoću korišćenja.

Mobile RO-DI 12V 1×4021 je dizajniran sa misijom da pruži profesionalcima najčistiju vodu moguću, smanjujući potrebu za hemikalijama i ostavljajući površine besprekorno čistim bez tragova ili mrlja.

Sedimentni filter uklanja sve čvrste čestice veće od 5 mikrona iz vode. Ovaj filter treba zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Ugljeni blok može zadržati ograničenu količinu hlora. Mora se zameniti nakon što kroz njega prođe 19.000 litara vode.

Zašto Odabrati Idromatic Mobile RO DI 12V 1×4021?

 • Bez Hemikalija: Koristite snagu 100% čiste vode i eliminišite potrebu za agresivnim hemikalijama u vašem procesu čišćenja.
 • Vrhunska Čistoća: Savršeno čiste površine bez mrlja ili tragova, zahvaljujući finalnoj obradi vode DI filterom.
 • Portabilnost i Autonomija: Idealan za profesionalce u pokretu, ovaj sistem omogućava laku mobilnost i dugotrajan rad na terenu.

Sa Idromatic Mobile RO DI 12V 1×4021, podignite vaše standarde čišćenja na najviši mogući nivo. Ovaj sistem ne samo da poboljšava kvalitet vašeg rada, već i štiti okolinu smanjenjem upotrebe hemikalija.

Dokumentacija

Pregledaj Prospekt